Франк Хол (1845 ~ 1888) е английски художник и кралски портретист,

...
Франк Хол (1845 ~ 1888) е английски художник и кралски портретист,
Коментари Харесай

Франк ХОЛ | Викторианският художник, който рисувал до смърт

Франк Хол (1845 ~ 1888) е британски художник и кралски портретист, на чиито творби и Ван Гог, и кралица Виктория са се възхищавали и почитали.

 Self-portrait, 1863

Франк Хол е роден в Лондон, в рода на известни гравьори, чиято специалност в началото взема решение да следва. Учи най-вече в Университетския лицей. Влизайки в Кралската академия за образование в региона на живописта, той бързо напредва, печели сребърни и златни медали и след четири години дебютира като изложител. По-късно е назначен за художник от обществения модернизатор Уилям Лусън Томас, с цел да работи в новосъздадения вестник   " The Graphic ". Произведенията от този вестник Винсент Ван Гог след това събира, очарован от мрачния им натурализъм.

Картините на художника добиват все по-голяма известност, само че здравето му бързо се утежнява и той умира единствено на 43-годишна възраст.

Здравето му унищожава преумората от работата. Бива покрит с поръчки, като не умее да откаже на нито една от тях. Рисува денонощно без отмора. Последиците от това напрежение върху организма му, който така и така в никакъв случай не е бил изключително мощен, са съдбовни. Той безусловно се самоубива с работа.

Мрачните викториански изображения на Хол през днешния ден се считат за гениални. Неговите, постоянно навяващи тъга и тъга картини и гравюри на бедните и немощните, на гладните деца и плачещите вдовици в интериора на спартанско изглеждащи къщи, може да се сторят сантиментални за актуалния взор, само че по това време са били считани за шедьоври на обществения натурализъм.

Какъв огън е горял в художника, че да рисува до гибел и до през днешния ден остава мистерия. Повечето от картините му са били поръчвани от частни лица, тъй че не са станали притежание на необятната аудитория и за дълго време са останали незнайни за обществото, а самият художник пропуснат. Да можем да им се насладим през днешния ден е същинска привилегия.


No Tidings from the Sea, 1870

 The Lord Giveth and the Lord Taketh Away, Blessed Be the Name of the Lord, 1868

 The Song of the Shirt, 1874

 The daughter of the house, 1879

 Did you ever kill anybody Father, 1883

 Cottage interior with young family and elderly gentleman

 Paul Falconer Poole, 1879

 Home again!, 1881


Sir John Walter Huddleston, 1888


No Tidings from the Sea, 1870

 Far Away Thoughts

 Peeling Potatoes, ca.1880

 Widowed, 1879

 Faces in the Fire, 1867

 William Ewart Gladstone, 1887-1888

 Robert Nicholas Fowler, 1st Bt, 1885

Kартини: Victorian British Painting - blogger, Pinterest, Wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР